Adopcje

Warunki adopcji

Opis adopcji

Wielu z Państwa chciałoby adoptować psiaka, jednak nie wie, jak wygląda proces adopcji?, czym właściwie jest adopcja i z jakimi zobowiązaniami się ona wiąże?.

W tym celu napisaliśmy kilka słów, które być może pomogą Państwu przejść przez proces adopcji bez niejasności i stresu, który często towarzyszy podejmowaniu ważnych w życiu decyzji.

Adoptować zwierzę może tylko osoba pełnoletnia, w pełni samodzielna, w przypadku większej ilości domowników decyzje o adopcji podejmuje cała rodzina.
Warunkiem adopcji jest posiadanie dokumentu tożsamości, który jest niezbędny do podpisania umowy adopcyjnej.
Wszystkie zwierzęta przekazywane do adopcji są wykastrowane lub wysterylizowane. W przypadku zwierząt bardzo młodych umowa adopcyjna zawiera zobowiązanie dot. wykonania w/w zabiegów po osiągnięciu przez psa dojrzałości płciowej.
Każde przekazywane do adopcji zwierze posiada chip identyfikacyjny, który jest zarejestrowany w ogólnopolskiej bazie danych Safe-Animal. Oznacza to, że każde zwierze jest identyfikowalne i przypisane do właściciela, który je adoptował.
Po podpisaniu umowy adopcyjnej stają się Państwo jego prawnym opiekunem. Oznacza to, że ponosicie pełną odpowiedzialność za swojego podopiecznego. Zgodnie z umową adopcyjną nie można go krzywdzić, porzucić, oddać go do schroniska. Należy pamiętać, że adoptowane zwierzęta najczęściej już kiedyś zostały porzucone, skrzywdzone przez człowieka!!!

Adopcja w 5 krokach

Ponieważ bardzo ważne jest, aby Państwa nowy domownik był dobrze dopasowany do rodziny, przygotowaliśmy ankietę przed adopcyjną, która pozwoli nam poznać preferencje i oczekiwania wobec przyszłego podopiecznego.
Elementem procesu adopcji jest analiza ankiety, która pomoże nam poznać Państwa potrzeby. Należy pamiętać, że wybieranie psa jedynie ze względu na jego walory fizyczne, nie gwarantuje tego, że będzie on pasował do Państwa potrzeb. Warto spokojnie wysłuchać sugestii opiekunów i zastanowić się nad tym, co naprawdę jest ważne – jaki powinien być nowy domownik, który zagości w domu na wiele lat.
Spotkanie w schronisku lub domu tymczasowym to dzień, kiedy można osobiście poznać wybranego psiaka. Jest to moment, kiedy należy wnikliwie obserwować jego zachowanie, odbyć dłuższy spacer oraz wyjaśnić wszelkie niejasności odnośnie jego zachowań i nawyków.
Kolejny etap to wizyta przedadopcyjna, której celem jest często rozmowa z pozostałymi domownikami. Opiekun zwierzęcia przedstawia całej rodzinie cechy charakteru, stan zdrowia oraz zachowanie wybranego pupila. Omawiane są również typowe zachowania psiaków, które trafią do nowych domów oraz zagrożenia jakie można napotkać. Pomagamy w wyborze karmy i niezbędnych akcesoriów.
Ostatni krok, czyli adopcja, to czysta formalność – podpisanie umowy adopcyjnej. Od tego momentu Państwa rodzina się powiększa.
Po adopcji zawsze można zwrócić się do nas z pytaniami na temat psiaka. Jesteśmy po to, aby pomagać w sytuacjach problemowych, współpracujemy z behawiorystami, szkoleniowcami, hotelami dla zwierząt oraz specjalistycznymi klinikami weterynaryjnymi. Jesteśmy dostępni pod telefonami, można też pisać do nas drogą elektroniczną.

Po adopcji nikt nie zostaje pozostawiony sam sobie, zawsze można liczyć na naszą pomoc.
W załączeniu (zakładki poniżej) do pobrania ankieta adopcyjna oraz wzór umowy adopcyjnej.
Życzymy wielu trafnych wyborów, które zaowocują uśmiechniętymi pyszczkami naszych podopiecznych.

Ankiety do pobrania:

ankieta przedadopcyjna (.doc)   |   ankieta przedadopcyjna (.odt)

ankieta dom tymczasowy (.doc)   |   ankieta dom tymczasowy (.odt)