O rasie

American Staffordshire Pitbull Terier/ American Staffordshire Terier

Rasa, której historia sięga około 150 lat. Jej „narodziny” miały miejsce w Anglii poprzez krzyżowanie bulldoga z kilkoma rasami terierów. Uzyskano w ten sposób rasę charakteryzująca się muskularna budową ciała, dużą wytrzymałością na ból, zwinnością i zaciętością. W tym czasie na popularności zyskały walki psów, do których nowa rasa nadawała się idealnie dzięki swojej sile i nieustępliwości. Pitbulle używane były przez farmerów również do pilnowania dobytku, polowania na zwierzynę jak i psy towarzyszące. W stanach zjednoczonych rasa została ponownie zmodyfikowana, ich sylwetka zyskała na masie. Rasa została zarejestrowana przez UKC w 1898 r.
Po wprowadzeniu zakazu walk psów w roku 1900, stworzono bliźniaczą rasę Pitbulla, a mianowicie- American Staffordshire Teriera potocznie zwanego Amstaffem, który został zarejestrowany przez AKC w 1936r.

American Pit Bull Terier znalazł się w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 28 kwietnia 2003 roku w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne i na posiadanie psa tej rasy potrzebne jest stosowne zezwolenie organu gminy.

Temperament

Ze względu na swoja przeszłość, psy tej rasy nie należą do łatwych. Zostały stworzone do walk, dlatego od szczeniaka trzeba je socjalizować z innymi zwierzętami. Każdy najmniejszy objaw agresji należy zwalczać. Pitbulle jak i Amstaffy mają opinię psów morderców, które zagryzą wszystko i wszystkich. Ciężko jest walczyć z tak krzywdzącą opinią o tej rasie. Media mają wielką moc, co przekłada się na rozprzestrzenianie plotek w zastraszającym tempie. Rasa ta kocha ludzi, brak kontaktu z człowiekiem silnie odbija się na ich psychice. Wierny, przyjazny, czuły i przede wszystkim oddany – tak pokrótce można określić Pitbulla i Amstaffa. Uwielbiają zabawy z dziećmi, są dla nich niezwykle cierpliwe, w razie braku ochoty do zabaw pies wstaje i odchodzi. Prawidłowo zsocjalizowany i ułożony pies tej rasy nie nadaje się na stróża, ze względu na wrodzony brak agresji do człowieka może nie zaatakować intruza. Dotyczy to jednak psów rasowych, stabilnych emocjonalnie, prawidłowo rozwijających się. Natomiast jest nieocenionym psim obrońcom. Idealnie ocenia sytuację i w razie zagrożenia nie zawaha się stanąć w obronie swojego właściciela. Warto zainwestować w szkolenia z zakresu posłuszeństwa psa od samego szczenięcia, co przyczyni się do uniknięcia ciągnięcia na smyczy, wracania do właściciela na zawołanie i wielu innych przydatnych komend co ułatwi późniejsze współżycie w Naszym społeczeństwie. Ważne jest by zaspakajać potrzeby tej rasy. Psy w typie TTB uwielbiają zabawy z człowiekiem, przeciąganie liny, gryzienie patyków, aportowanie, bieg z obciążeniem, pływanie, zabawy z piłkami itd. Czym więcej ruchu tym szczęśliwszy pies.

Zdrowie

Jak każda rasa psy w typie TTB mogą mieć problemy zdrowotne. Przede wszystkim należy kontrolować stawy biodrowe i łokciowe, które niestety często dają o sobie znać. Nierzadko pojawiają się nowotwory oraz wady serca. Pitbulle i Amstaffy mogą mieć również problemy gastryczne oraz alergie pokarmowe.

Pielęgnacja

Ze względu na krótką sierść psy tej rasy nie wymagają wkładania dużego wysiłku w pielęgnację. Jeśli pies tego wymaga- np. tłusta sierść, łupież itd. można kąpać go częściej według zaleceń weterynarza. Inaczej robimy to tylko gdy pies zaczyna „nieładnie” pachnieć, bądź się ubrudzi.
Uszy, oczy zęby czyścimy w razie potrzeby. W okresie letnim należy psa oglądać czy nie przynosi do domu zdobyczy w postaci kleszczy. Obcinanie pazurów nie będzie konieczne jeśli pies ma dużo ruchu na twardym podłożu. Czesanie może być Naszym codziennym rytuałem

Wychowanie

Psy w typie TTB są niezwykle inteligentne, co udowadniają przez całe swoje życie. Należy nad nimi pracować od szczenięcia, socjalizować ze zwierzętami, przyzwyczajać do różnych sytuacji i do obcych ludzi. Psy tej rasy są dominujące dlatego ważna jest konsekwencja przy ich wychowywaniu. Amstaffy czy Pitbulle kochają kontakt z człowiekiem, dlatego nie nadają się jako psy do kojca, gdzie ten kontakt jest ograniczony.

Dla kogo pies w typie TTB?

Ze względu na temperament nie są to psy dla każdego. Szczeniaczki urzekają wyglądem niezależnie od rasy, błędem jest jeśli ktoś wybierze psa na podstawie wyglądu. Każda rasa ma swoje wymagania i potrzeby. Pitbull czy Amstaff nie może całymi dniami siedzieć w zamknięciu, są to psy energiczne chętne do pracy z człowiekiem i zabawy. Ich żywiołem jest gryzienie/żucie ( piłki, patyki, kongi, opony itd), bieganie, siłowanie się z innymi psami itd. Właściciel takiego psa musi być osoba aktywną, która dużo czasu spędza na świeżym powietrzu i może to robić ze swoim podopiecznym. Kolejnym aspektem jaki trzeba mieć na uwadze to utrzymanie psa od strony finansowej. Ze względu na wielkość tych psów ( od 20 do 40 kg) koszty związane z obroża, smyczą, kagańcem itd nie są małe. Obroża musi być gruba min 4 cm do tego smycz solidnie wykonana, tak by utrzymała tak silnego psa. Kagańce plasują się w różnych cenach jeśli zależy nam na komforcie naszego pupila to powinniśmy zakupić kaganiec fizjologiczny, który pozwoli psu ziać w razie zmęczenia i w upalne dni, pić wodę i pobierać smakołyki, a zarazem jest bezpieczny. Kolejny wydatek to karma. Trzeba tu zrezygnować z zakupu karm „marketowych” i zainwestować w odpowiednio zbilansowane, których cena zaczyna się od 100 zł za worek 12-15 kg. Jeśli pies okaże się alergikiem cena karmy zwiększa się diametralnie nawet do 200 zł za 12 kg, do tego dochodzą koszty leczenia. Osoba decydująca się na dużego psa niezależnie od rasy musi być świadoma wydatków jakie mogą ją spotkać. Jeśli okaże się mało konsekwentna, potrzebne będzie szkolenie na posłuszeństwo, tu ceny zależne są od szkoły, którą się wybierze.